Gran Turismo 5 Prologue



Künye :

Tür: Racing Simulasyon
Yapımcı: Polyphony Digital
Dağıtımcı: Sony Computer
Platform: Playstation 3
Çıkış Tarihi: 17/03/2008
Official Site: http://www.gran-turismo.com




* Seride ilk defa online olarak 16 oyuncu aynı anda yarışabilecek.
* Aralarında Ferrari, Lotus, Nissan ve Mitsubishi gibi markaların bulunduğu 71 araba kıyasıya rekabet için hazır
* Birbirinden heyecanlı 6 pistte yarış imkanı
* Seride görülmemiş derecede gerçekçi bir fizik motoru
* Yeni ve geliştirilmiş yapay zeka
* Yüksek çözünürlükte görüntü


İnceleme :

The Real Driving Simulator diye 1997 Aralık'ında girdi hayatımıza. Oyun almak için 5 saat otobüs seyahatleri yaptığım zamanlardı. Hani o zamanlar oyunların haberleri üç, beş sene öncesinden değil çıktığında ya da 'Abi bir oyun çıkmış var ya..' muhabbetlerinin döndüğü sıralarda haberimiz olurdu. Çok şanslıysak da 56k internet dönemlerinde videogames'den duyardık. Üzeri örtülü bu araç ne olabilirdi? hımm Gran Turismo, deneyelim bakalım diye aldığım sonrasında ise hep tartışma muhabbetlerinde 'ya bırakın Gran Turismo oynayın' muhabbeti etmeme sebep olan, The Real Driving Simulator diye hafızama kazınan oyun. Sonrasında hiçbir yarış oyunu beni böylesine etkilemeyecek, Gran Turismo adı bir yarış oyunu olarak değil bir sonraki sanat eserini bekleyiş olarak değişecekti. Yıllar geçtikçe yeni seriler, her seri ile bir öncekini katlayan güzellikler, hiçbir beklentiyi boşa çıkarmayan yeni bir Gran Turismo oyunu gelecekti. 1999 yılında Gran Turismo 2 gelince yok canım 600 araç şaka yapıyorlar herhalde diyerek başladığım, bu yarış biter mi diye 365 defa turladığım yarışlar ile gönlümde hak ettiği yeri bir kez daha kazanacaktı. Gün geldi çattı artık devir Playstation 2 devriydi, 3. ve 4 . oyunda Playstation 2 sattıran oyunlar olacaktı ki zaten serinin bugüne kadar 50 milyon kopya satmasına da şaşırmamalı. Gran Turismo 4 ile Playstation 2'nin tüm nimetleri kullanılmış, 720 araç ile oyun tarihine kazınmıştı. Playstation 3 ile birlikte en çok beklenen devam oyunu kervanına Gran Turismo 5 katılacak ve bizi bekleme komalarına sokacaktı. O günde gelecek Playstation 3'de Gran Turismo oynayacaktık, beklemeliydik. 2MB grafik belleği ile harikalar yaratanlar PS3'de neler yapamazdı ki? Gün geldi çattı artık aperatif HD demolar ile uğraşmamıza gerek yoktu. Her ne kadar bu bir tam sürüm Gran Turismo olmasa da ya da kim ne kadar buna tam sürüm demez tartışılır ama önceki seriler ile karşılaştıracak isek devasa bir demo, buna da şükür. Bir sene bizi idare edecek bir Gran Turismo'muz var artık. Ustalara saygı kuşağının ardından gelelim Gran Turismo 5 Prologue'muza..
Moon Over The Castle ve yeni bir Intro

Her yeni GT ile yeni bir açılış videosu buna ek olarak Moon Over The Castle'in farklı versiyonları çalar, garajdan çıkan araçlar ile gaza gelirdik. Menü müziklerinde sanki kız arkadaşımızla marketin şarküteri reyonunda dolaşır gibi hissederdik kendimizi tamam olmadı burası.. Her yeni GT ile gelen açılış videolarıyla 'acaba bir gün bu grafikte oynayabilecek miyiz?' diye sorardık kendimize. İşte o rüyamız gerçek oldu. Grafik her şey değil mi? Gerisi zaten Gran Turismo..

71 Araç ve 6 Pist bir Gran Turismo fanatiğine az değil mi?

Az tabi olmaz mı hiç! 720 Araç görmüşlüğümüz var. Ama dur bir dakika henüz Prologue (Oyunun tamamlanan kısmının piyasaya sürülmüş hali) sürümü elimizdeki. GT5'in habercisi, bunla idare edin bak biz size neler hazırlıyoruz diye söyleyen bir oyun var. O zaman 71 aracın yanına bir adet 0 koyabiliriz GT5 ile değil mi sevgili Polyphony? Ama Sony bize şöyle birde kıyak yapacak gibi; ilerleyen zamanlarda yeni araç ve pistlerin PSN'den sunulacağını düşünüyorum. En azından umutluyum. Zaten ilerde güncelleme ile araçlara deformasyon özelliğinin geleceğini Kazunori Yamauchi geçtiğimiz günlerde duyurdu. Bu da yeni pist ve araçlar için umutlanmamız demek oluyor. Aslansınız, kaplansınız siz yaparsınız diye gazlıyoruz..

Abi az daha menüyü izleyelim sonra oyuna girelim! GT5:P aynen böyle bir güzellikte hazırlanmış ana menüye sahip. Aracınız Kyuto sokaklarından süzülerek geliyor. My Page menüsünün üst kısmında dünya haritası ve bir saat yer alıyor. Ünlü yarış pistlerindeki hava durumu ve yarış tarihleri sol taraftaki takvimde gözüküyor. Benim UK PSN'den giriş yapmam, ama PS3 saatimin İstanbul'a göre ayarlı olmasından mıdır nedir sürekli oyuna her girişimde saat ve tarih ayarını yapmamı istiyor. PSN Türkiye istiyoruz efendim duyun sesimizi. Yine My Page sayfamızın alt kısmında oyunla ilgili tüm menülere ulaşabiliyorsunuz. En başta yer alan News sekmesinde oyundan haberler, duyurular ve ayarlar ile ilgili güncel bilgiler veriliyor. GT-TV ise demodan hatırlayacağınız gibi GT5:P için hazırlanmış özel videolara ek olarak ünlü TV şovu Top Gear'ın ücretsiz gösterimlerini de indirebiliyorsunuz. Online ise adı üstünde oyunu Online, 16 yarışçı ile oynamanızı sağlayan menüsü, bu kısma ayrıntılı olarak daha sonra değineceğim. Rankings bölümünde ise en iyi pist derecesi yapmış yarışçıları görebiliyorsunuz. Arcade bölümü ise sahip olduğunuz araç ile dilediğiniz pistte yarışmanıza imkan veren bir nevi Free sürüş modu da desek yanlış söylememiş oluruz. 2P Battle da ise eşiniz, arkadaşınız Ya da miniğinizle ekranı ikiye bölerek yarışmanızı sağlayan 'demiştim seni yenerim' diye hava atacağınız ruhsal artırım menüsü. Garage'da ise araçlarınızı alıp, satmanız için sık sık gireceğiniz Dealerships ile kardeş bir diğer sekmemiz var. Dealer ise araç satın alabileceğiniz 22 farklı araç satıcısının 71 adet aracına ulaşabiliyor, Showroom'da süzülüşlerini izleyebiliyorsunuz. Replay kısmında ise kaydettiğiniz, kazandığınız yarış ya da hoşunuza giden tekrar videolarını izleyebiliyorsunuz. Option menüsünde ise oyunla ilgili tüm ayarların yanı sıra GT5P ile uyumlu direksiyon ayarlarınızı da yapabiliyorsunuz. Manuel kısmı oyunun oynanışı ile ilgili doküman ile sizi bilgilendiriyor.

Ha bunu niye uzun uzadıya anlattın derseniz hani olur ya ilk defa oyunu oynayacaklar vardır yabancılık çekmesinler. Biz Gran Turismo'cular herkesi kucaklarız değil mi Nazım'ım.

Hadi girelim yarışa!

Oyunun Event kısmında C-B-A sınıfı olarak kategorilendirilmiş yarışlar var. Başta çok fazla paranız olmadığı için bir Mazda-RX8 alıp para kazanmanız tavsiyem olacaktır. Para kazandıkça diğer sınıflardaki araçlara sahip olup yarışlara girebileceksiniz. Araçlar öyle ucuz olmadığı için baya bir kasmanız gerekecek. Çünkü yarışlar girdiğiniz araca göre sizin için zorlu olacaktır. O yüzden zorlanmak istemiyorsanız parayı bol kazanıp o sınıfın en iyi aracını almanız olacaktır. Zaten en iyi araca da sahip olsanız biliyorsunuz Gran Turismo hadi bas gaza geçelim hepsini diye oynadığınız bir oyun değil. Ter dökeceksiniz arkadaş! F430'a yoksa başka türlü nasıl bineceksiniz. Ha birde F1 2007 var 2 milyoncuk baloncuk yutmanız gerekecek bu canavar içinde. Birbirinde güzel 6 pistte hani birde Ralli pisti olsa ne kıyak olurdu diyerek süzüleceksiniz. Pistler gerçekten çok güzel tıpkısının aynısı demek abartı olmaz. Işıklandırma, tasarım gerçekten çok güzel hatta GT:HD'deki Nordwand'daki kırık ve hatalardan eser yok. Suzuka, Daytona, Fuji, High Speed Ring ve anlatılmaz yaşanır diyebileceğimiz Londra pisti ise mükemmel tasarımıyla göz dolduruyor. Oyunu oynadıkça ve para kazandıkça A ve B sınıfına geçtiğinizde ince ayar menüsü Quick Tune'da aracınızdan en iyi performansı almak için işinize yarayacaktır. E ben buranın suyunu çıkardım arkadaş halka açılacağım diyorsanız buyurun devam edelim.

16 kişiydik biz!

İlk defa bir Gran Turismo oyununu online oynayacağım için bir hayli heyecanlıydım. Güzel Evo'mu alıp girdim oyuna, yol tutuşu önemlidir. O ne! Hata alıyorum giremiyorum Online yarışlara zaten Update için bir yığın ter döktüm diyorsanız aşağıda anlattıklarımı da yapmanız faydanıza olacaktır. Girelim biz şimdi yarışa. GT5:P, Online olarak çok ayrıntılı seçenekler sunmasa da sahip olduğunuz araç kategorinse göre yarışlara katılabiliyorsunuz. Seçtiğiniz kategori ile birlikte sizin bağlantı hızınıza en yakın oyuncular ile otomatik yarışa alınıyorsunuz. Zaman zaman laglar olsa da oynamanıza engel olmayacak ama net yoğunluğunun az olduğu saatlerde çok daha güzel vakit geçirebilirsiniz. Örneğin gece saatleri. Online modda yarışlara girdiğinizde en iyi zamanı ve haliyle birinci olmak için kasacaksınız. Bu hırs ile Gran Turismo oynadığınızı unutur NFS oynuyor zannederseniz sadece yanınızdan geçen araçları görürsünüz ona göre! Eğer Online yarışlar esnasında kaza yaparsanız aracınız Ghost moduna geçiyor ve arkadan gelen araçlar size çarpmadan geçiyor. Böylelikle diğer araçlarında kaza yapmasını engellenmiş oluyor. Online yarışlarda eğer aynı pistte para kazanmak için başınızı döndüyse girip online olarak para kazanmak sizin için daha zevkli olacaktır. Hem gerçek yarışçıların keyfini hiç bir şey vermez değil mi? Daha ayrıntılı Online mod ve seçeneklerini GT5'de bekliyoruz diyerek çıkıyoruz.

Online yarışlara giremiyor ya da sorun yaşıyorsanız yapmanız gerekenler:

Sorunsuz Online oynamak için yönlendirmeniz gereken port numaraları şöyle:

TCP: 80,443,5223
UDP: 3478, 3479, 3658, 10070, 50100

Yine hata aldığınızda yapmanız gereken oyunun Options menüsünden network ayarlarına gelmeniz ve 'Clear System Cache' demeniz dolu ön belleği temizleyecektir.

Birde ben bunu yapmadım ama PS3 Settings (ayarlarından) Network Settings-Internet Connection Settings-Custom-[UPnP] seçmeniz söylenmiş ben kablosuz kullandığım için yapmadım sizin için işe yarayabilir.

Ha eklemek isteyen olursa Online ID: BlowII

E bu gerçek gibi!

Gelelim oyunun can alıcı özelliği grafiklerine. Daha önce hiçbir yarış oyununda göremeyeceğiniz güzellikte araç tasarımlarına sahip oyun. Oyunun grafikleri o kadar güzel ki oturup oyunun replay videolarını, demo görüntülerini ve araçların sokaklarda süzülüşünü izliyorsunuz. Hani otursanız saatlerce izleseniz sizi sıkmıyor sanki GT yarışları izliyormuşsunuz gibi geliyor. Hele o kokpit görüntüsü nedir öyle, her aracın içi özenle hazırlanmış muhteşem bir yarış deneyimi sunuyor. Hani birde uyumlu bir direksiyon setiniz var ise sizden iyisi yok. Her ne kadar ufak tefek hatalar olsa da bu hataları fark etmeniz neredeyse imkansız. Benim gibi gözünüzü ekrana sokup hata ararsanız bulursunuz yani ama bunun oyunun gelişini gösteren devasa bir demo olduğunu da unutmayın. Hoş bu haliyle bile birçok oyuna taş çıkartır ama abartmadan söyleyebilirim ki GT5'in ayak sesleri bunlar ve efsane olmaya geliyor diyorum. Oyunun sesleri ise klasik GT ses ve müzikleri ile donatılmış durumda. Araç sesleri ise her zamanki gibi son derece başarılı. Oyunun müzik konusunda ise daha seçici olması, GT5 ile birlikte daha Tekno müziklere kavuşmasını diliyorum.

Oyun İngiltere'de çıkar çıkmaz listeleri alt üst etti bunda ilk önce UK PSN'den satışa çıkmasının da etkisi var. Kimse bu tamamlanmamış bir oyun bekleyelim demiyor anlayacağınız. Ek olarak zaten PS3'ünüz var ve seçerek oyun alıyorsanız benim gibi çoktan aldığınıza eminim çünkü GT5 2009'un ilk çeyreğini bulacak o zamana kadar dayanabilir misiniz bilmiyorum hani. Diyeceğim o ki GT5:P kesinlikle kusursuz bir oyun değil. Ufak tefek hataları mevcut ama bunlar kesinlikle oyunu almamanız için bir engel değil. Bu kadar fazla beklentiye girmenizin sebebi de bir başka oyun değil Gran Turismo 4 hatırlatırım o yüzden ustaya saygı gösterip, oyununda fanatiği iseniz kapın bir adet Gran Turismo 5 Prologue pişman olmayacaksınız. PS3'ün görsel anlamda yapabildiklerini bu oyun ile gördükten sonra da önümüzdeki günler için umutlu sebepleriniz olacak. Oyunsuz kalmayın. İyi Eğlenceler.
Kaynak


Resmi Araç Listesi :

# Acura NSX '91
# Alfa Romeo 147 TI 2.0 TWIN SPARK '06
# Alfa Romeo Brera Sky Window 3.2 JTS Q4 '06
# Amuse S2000 GT1 Turbo
# Amuse/Opera Performance Gran Turismo 350Z RS
# Art Morrison Corvette'60
# Aston Martin DB9 Coupe '06
# Audi R8 4.2 FSI R tronic '07
# Audi TT Coupe 3.2 quattro '07
# Blitz Dunlop ER34 '07
# BMW 135i Coupe '07
# BMW 135tii '08
# BMW M3 Coupe '07
# BMW Z4 '03
# Chevrolet Corvette Z06 (C6) Tuned Car
# Chevrolet Corvette Z06 '06
# Citroen C4 Coupe 2.0VTS '06
# Clio Renault Sport V6 24V Tuned Car
# Daihatsu Copen Active Top '02
# Daihatsu OFC-1 '07
# Dodge Viper GTS
# Dodge Viper SRT10 Coupe
# Dodge Viper SRT10 Coupe Tuned Car
# Ferrari 512BB '76
# Ferrari 599 '06
# Ferrari F40 '92
# Ferrari F430 '06
# Ford Focus ST '06
# Ford GT '05
# Ford GT Tuned Car
# Ford Mustang V8 GT Coupe Premium '07
# Honda Integra TYPE R '04
# Honda NSX Type R '02
# Jaguar XK Coupe '06
# Lancia Delta HF Integrale Evoluzione '91
# Lexus IS F '07
# Lexus IS F Tuned Car
# Lotus Elise 111R '04
# Lotus Elise 111R Tuned Car
# Lotus Elise '96
# Lotus Elise Tuned Car
# Mazda Atenza Sport (2007 Tokyo Motor Show reference exhibit)
# Mazda RX-7 (FD) Special Tuned Car
# Mazda RX-7 Spirit R Type A (FD) '02
# Mazda RX-7 Spirit R Type A (FD) Tuned Car
# Mazda RX-8 Type S '03
# Mercedes-Benz SL 55 AMG '02
# Mine's BNR34 Skyline GT-R N1 base '06
# Mini Cooper-S '06
# Mitsubishi Lancer Evolution IX GSR '05
# Mitsubishi Lancer Evolution X GSR Premium Package '07
# Mitsubishi Lancer Evolution X GSR Tuned Car
# Mitsubishi Lancer Evolution IX GSR Tuned Car
# Nissan Fairlady Z Version S '07
# Nissan GT-R '07
# Nissan GT-R Proto '05
# Nissan Skyline Coupe (V36) Tuned Car
# Nissan Skyline Coupe 370GT Type SP '07
# Nissan Skyline Coupe Concept '07
# Nissan Skyline GT-R V-spec II Nur '02
# Nissan Skyline Sedan 350GT Type SP '06
# Peugeot 207GTI '07
# Peugeot 307cc Premium AVN '04
# RE Amemiya FD3S RX-7
# Renault Clio Renault Sport V6 24V '00
# Subaru Impreza Sedan WRX STI spec C Type RA '05
# Subaru Impreza WRX STI (18inch BBS Wheel Option) '07
# Suzuki Cappuccino '95
# Suzuki Cappuccino Tuned Car
# Suzuki Cervo SR '07
# Suzuki Swift Sport '07
# Suzuki Swift Sport Tuned Car
# TVR Tamora '02
# TVR Tuscan Speed 6 '00
# Volkswagen Golf GTI '01
# Volkswagen Golf V GTI '05


Gran Turismo 5 Prologue Screenshot :

































Gran Turismo 5 Prologue Wallpaper :

Orjinal Boyut İçin Üzerine Tıklayın









Gran Turismo 5 Prologue Trailer :









Anahtar Kelimeler : Gran Turismo 5 Prologue oyun içi görüntüleri , masaüstü resimleri ve videosu , gt 5 ss, Ekran Görüntüleri. gt5


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder