Iron Man



Iron Man Oyunu Künye :

Tur : Aksiyon
Yapımcı : Secret Level
Yayıncı : Sega
Platform : Xbox 360, Wii, PS3, PS2, PSP, PC , DS, PSP
Cıkıs Tarihi : 02.04.2008
Website : http://ironmanthegame.marvel.com



İnceleme :

Film oyunlarının genel bir özelliği vardır ki, sadece filmin hayran kitlesinden yararlanmak için yapılmış, tamamen ticari amaçlı ve baştan savma yapımlar olmasıdır. Birkaç istisna haricinde, durum maalesef bundan ibarettir. Son zamanlarda film ve dizilerin üzerinden yapılan pek çok oyun “vasat” barajını aşamamış ve sadece, o dizi ya da filmin hayran kitlesi tarafından beğenilmiştir. En son çıkan oyunlardan; Transformers, Beowulf, Pirates of Carribean, Fantastic Four, Lost gibi oyunlar, hayranları tarafından yere göğe sığdırılamamış, zira ortalamayı zor aşabilmiş kötü yapımlar olmuştur. Bu örnekleri çoğaltabilir, hatta bunların arasına piyasaya filmi ile aynı zamanda giren Iron Man’ i de ekleyebiliriz.

Hurda Man

Sayısız Marvel kahramanının, bana göre Fantastik Dörtlü’ den sonra (The Thing hariç) en ezik karakteridir Iron Man. Gayet zengin biri olan ve silah ticaretiyle uğraşan Tony Stark, işinden arta kalan vakitlerinde de, kendisine inanılmaz güçler kazandıran bir kostümle, kahramanlık misyonu üstlenmiş, kendi halinde bir süper kahramandır. Silahlarının çalınarak, kötülük için kullanıldığını öğrenen Tony, şarj ettiği süper kıyafetiyle gökyüzüne doğru yola çıkar ve macera başlar.

Yeni nesil sistemlerde, oyun içinde dahi görmek istemeyeceğimiz kalitede bir introyla başlıyor oyun ve film ile paralel olarak ilerliyor. Ara videolarda seslendirmelerden animasyonlara kadar her şey vasat. En ilkel demir adam kıyafetiyle başlıyoruz oyuna ve düşmanla ilk temasımızı gerçekleştiriyoruz. Animasyon özürlü, öldürdüğünüz gibi yenileri türeyen ve tamamen zekadan yoksun düşmanlar bahsettiklerim. Şöyle ki, bazen öyle durumlarda kalıyorsunuz ki, tam karşısında dikilip bekleseniz dahi adamlar olduğu yerde takılıp size boş boş bakabiliyorlar. Bu konuda, oyunun içinde bizzat tecrübe ettiğim başka bir enstantaneyi anlatayım size. Görevde belirli bir güzergahtan hareket etmiş birkaç uzun konvoyu patlatmam gerekli. Normal bir şekilde, sonuncu hedefime giderken birde ne göreyim? Kamyon, önündeki duvara çarpmış, yetmezmiş gibi birde çarptığı duvara tırmanmaya çalışıyor. Takıldığı yerden kurtulup yönünü bulmak için bir çaba harcamamasının yanında, birde “oyun buradan gitmemi istedi abi” dercesine yoluna devam etmeye çalışıyor. Bu örnekler çoğaltılabilir. Bunlar haricinde bir de, nasıl olduğunu anlayamadığınız şekilde dağdan bayırdan düşüp patlayan tanklar, kendi ekibinden araçları vuran makineler gibi pek çok saçmalık da oyunda bolca mevcut. Kısacası son zamanlarda karşınıza çıkmış en yapay geri zeka ile karşı karşıyasınız.

İlk bölüm ile yüzeysel olarak ne gibi özelliklerimiz var baktıktan sonra, belki de bu oyunu oynamak için tek nedenimiz olan uçma özelliğimizi kazanıyoruz. LT tuşunu kullanarak ilk önce irtifa kazanıyor, daha sonra LB tuşuna basılı tutarak gökyüzünün keyfini çıkarıyoruz. Havadayken, Y tuşunu kullanarak güdümlü füzelerimizi ateşliyor, aynı zamanda havada asılı kaldığımız süre zarfında, üzerimize gelen herhangi bir füzeyi B tuşunu kullanarak yakalıyor ve geri püskürtüyoruz. Bu hareketi havada uygulayabildiğimiz gibi, yerde de düşmanları daha kolay alt edebilmek için kullanıyoruz. Yerde ve düşmana yakın durumda B tuşunu basılı tutarak yakaladığınız rakibi sürekli istenilen tuşa basarak, parçalayıp tek bir harekette saf dışı bırakmış oluyoruz. Kontrollerin, havadayken daha iyi tepki verdiğini söyleyebilirim. Yerdeyken ise durum tam tersi ve berbat kamera açıları yüzünden, bir daha yere inmek istemeyebiliyorsunuz.

Hayır ölmedim, daha kendi canım var

Yapay zekadan sonra, saçmalıklar silsilesi bitti sanıyorsanız, size her şeyin yeni başladığını hatırlatmak isterim. Öncelikle bölümler kısa sayılabilecek sürelerde tamamlanabiliyor. Genel olarak, sizi çok fazla zorladığını söyleyemeyeceğim gibi, bazı bölümler de anlamsız derecede zorlayarak saç baş yolduruyor. Oyunda checkpoint sistemi yerine, platform oyunlarındaki gibi can sistemi kullanıldığı için, oyunun en sonunda, canlarınızdan sonuncusunu da kaybederek bölümü tekrarlamak gerçekten canınızı sıkıyor. Hiçbir alternatifi olmayan bu sistem, sizi bazen yoğun ateş altında kaldığınız bölümlerde, dağ, bina, sütun vs. gibi duruma göre ne varsa arkasına saklanıp beklemenize zorluyor. Bu nedenle zaten olmayan aksiyon ve oyundan alınan zevk sıfıra düştüğü gibi, keşke hiç başlamasaydım oyuna dedirtiyor ve aynı bölümleri tekrar tekrar oynamak bir süre sonra çekilmez bir hal alıyor. Bütün bunların yanı sıra, bölümler kesinlikle çizgisel ve oyun son bulana kadar yaptığınız hiç bir şey, çeşitlilik göstermiyor. Haritanızda, turuncu işaretli bir görevi yaptıktan sonra, hemen ardından bir başka görevi tamamlamak için diğer rotaya uçuyorsunuz. Diğerine ve diğerine derken, bu şekilde 4-5 kadar ve tamamı patlatmak üzerine kurulu görevleri yaparak, muhtemelen bir Boss dövüşüyle o görevi tamamlıyorsunuz. Ayrıca bölümlerde ilerleme kaydettikçe, aynı bölümleri birde zamana karşı oynadığımız ve sonunda bazı ekstralar kazandığımız One Man Army isimli bölümler var. Bu bölümlerde, zaten Iron Man başından sonuna oynaması eziyet bir oyun olduğu için, gereksiz ve sıkıcı.

Peki Iron Man’ de iyi olan ne var? Belki bölüm sonlarında, kıyafetiniz için aldığınız upgradeleri söyleyebiliriz. Kostümünüz 5 bölümden oluşmakta. Çekirdek bölümü, maske, kollar, ayaklar ve silahlar. Örneğin, bombalardan daha hızlı sıyrılabilmek için, daha güçlü iticiler ya da elinizden ateşlemeniz için ışın atan bir düzenek gibi. Bölüm sonlarında açtığımız bu güçlendiricileri kazandığımız para doğrultusunda kostümümüze atıyoruz.

-Jarvis, kıyafetimi parlat. ezik süper kahramanlar toplantısına davetliyim

Iron man, kötü bir oyun olduğu gibi, aynı zamanda kötü de görünen bir oyun. Hemen hemen her şey vasatın altında ve yeni nesil sistemlere yakışmayacak düzeyde. Oyuncak gibi modellemeler, kaplamalardaki bazı hatalar, karakterlerin garip animasyonları… Hatta böylesine kötü görünen bir oyunda olmaması gereken, ara ara karşınıza çıkması olası yavaşlama problemleri. Yazının başında da bahsettiğim ara videolar bile rezalet. Sadece uçarken güneşin yansıması ve Iron Man fena gözükmüyor diyebiliriz. Sesler de pek iç açıcı değil açıkçası. Filmdeki karakterlerin seslendirdiği oyunda, başrol haricinde seslendirmeler vasat. Efektlerinde akılda kalıcı hiçbir yanı yok.

Atın bu adamı demir presine

Demir adam, başlarda eğlenceli gibi gözükse de, sürekli kendini tekrar etmesi ve yazıda bahsettiğim pek çok hata nedeniyle elinizin tersiyle itilmesi gereken bir oyun. Filminden keyif almış ve Iron Man’ i de seviyorsanız, belki eğlenebilirsiniz. Yine de paranızı verebileceğiniz çok daha iyi oyunlar varken, böyle bir yüzkarasından kesinlikle uzak durun ve oyunu oynarken gerilen sinirlerinizi, GTA 4 oynayarak yatıştırın.
Kaynak : Game to Game


Iron Man Screenshot ss :
















Iron Man Wallpaper :

Orjinal Boyut İçin Üzerine Tıklayın








Iron Man Trailer :







Anahtar Kelimeler: Iron Man Oyunu Ekran Görüntüleri , Iron Man masaüstü resimleri , duvar kağıtları , Iron Man video.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder