Far Cry 2



Oyunun Ön İncelemesi :

Yerli kardeşlerin ilk oyunu olan Far Cry, 2004 senesinde çıkarak FPS oyunlarına yeni bir kavram katmıştı. Yayıncı firma Ubisoft bu fırsattan istifade ederek Jack Carvers’in serüvenlerini geliştirmek için kollarını sıvadı, fakat sadece konsollar için (Far Cry: Instincts ve Instincts: Evolution) oyunlar çıkarttı. 2008 senesi ile 4 yıllık bekleyişin ardından Far Cry, 2. bölümü ile bilgisayarlara geri dönüş yapıyor.

Oyunda 10 – 12 yeni karakter bulunuyor ve başlar başlamaz bu yeni karakterlerden birisini seçmemiz gerekiyor. Karakter seçiminin hemen ardından bodoslama bir şekilde siyah kıtaya geliyor ve taramaya başlıyoruz. Far Cry 2’nin başlangıcı oldukça mistik. Kahramanımız eski püskü bir barakada yatağında yatıyor. Odada esrarengiz bir yabancı duruyor ve büyük bir keyifle kahramanımızın acı çekmesini izliyor. Kahramanımızın bir görevi var ve bu görev yüzünden Afrika’ya gelmiş durumda. Ancak hatırlayamadığı bir şey var ki o da Afrika’ya nasıl geldiği. Hastalığından dolayı birçok bilgi hafızasından silinmiş durumda.

Koca Afrika ayaklarımızın altında

Bu noktada geçmişinde hatırlayamadığı boşlukları tamamlamak bize düşüyor. Tabii bu o kadar kolay olmayacak çünkü altımızda 25 km2’lik Afrika haritası bulunuyor. Bu harita öyle yabana atılacak cinsten değil. 25 km2 haritanın içinde inanılmaz acımasızlıklarla dolu düşmanlar var. Amacımıza ulaşmamız için bu acımazsızlıkları birer birer geçmemiz gerekiyor. Oyunda 2 tane klan var ve bu klanların sözü tüm Afrika’da geçiyor. İki klanda birbirleriyle ölümüne savaşıyorlar, her geçen gün onlarca adamlarını kaybediyorlar. Burada bizim amacımızda onlardan görevler alıp itibarımızı yükseltmek. Tabii bir klanda yükselen itibarımız diğer klanın daha fazla düşmanlığını kazanmamız anlamına gelecek. Oyunun başında seçmeniz gereken karakterlerden seçmediklerinizi oyun boyunca görebileceksiniz. Bu karakterlerin bazıları size görev veren kişilerken bazıları da düşmanınız olarak karşınıza çıkacak.

Far Cry 2’de silahlar oldukça kapsamlı olacak. Zaten son derece kapsamlı olmaları gerekiyor çünkü bu oyunda zaman içinde wummen’ler yıpranmaya başlıyor. Far Cry 2, ilk bakışta büyük bir harita içerisinde birbiriyle savaşan iki klandan birinin yanına geçerek savaşmak gibi gözükse de aslında arka planında daha fazla şeyler saklı. Zaten sadece bununla kalsa basit bir multiplayer oyunu olmaktan öteye gidemez. Oyunun temel amacı hafızanızdaki boşlukları tamamlayıp görevlerinizi yerine getirmek olsa da bir yandan da unvan peşinde koşmanız gerekecek. Bu açıdan biraz S.T.A.L.K.E.R.’a benzeyecek gibi. Yani FPS’nin yanında biraz da rol yapma, unvan kapma serpiştirilmiş.

CryTek’siz Far Cry olur mu?

Oyunu ilk Far Cry’ın yapımcıları Yerli Kardeşler, yani Crytek firması yapmıyor. CryTek, Far Cry sonrası UbiSoft ile olan yayıncılık anlaşmasını bitirmiş ve yeni oyunu CrySis için EA Games ile anlaşmıştı. Far Cry’ın isim hakkını elinde bulunduran UbiSoft’da boş durmadı ve Far Cry 2’nin yapımını en işlek stüdyosu UbiSoft Montreal’a verdi. Eğer herhangi bir oyun stüdyosuna verilseydi sayfalara sığmayacak uzunlukta şüphelerimiz olurdu. Ancak Montreal stüdyosunun geçmişinde muhteşem oyunlar (Rainbow Six: Vegas, GRAW 2, Prince of Persia, Splinter Cell vs…) bulundurduğundan dolayı şüphelerimiz en az seviyede duruyor. Montreal stüdyosu boş durmamış ve Far Cry’da ki eşsiz doğayı devam ettirebilmek işin yeni teknikler uygulamışlar. Bunlardan bir tanesi Real Tree System dedikleri ağaçların hareketini sağlayan sistem. Real Tree System sayesinde her ağaca gerçek hareket kabiliyeti verilmiş. Her ağaç çeşitli hava koşullarına uygun olarak değişiyor, hareket ediyor. Aynı şekilde Far Cry 2’de her türlü yaşanan aksiyon bu koca doğayı etkiliyor. Hava ve doğa şartları, gündüz ile gecenin değişimi son derece gerçekçi ve dinamik bir şekilde tasarlanıyor. Yine bu oyun için Montreal’in özel olarak geliştirdiği Dunia motoru da yağmur, şimşek ve güneş ışınları gibi doğal koşul ve şartları hesaplayarak ekrana en uygun görüntüyü yansıtıyor. Oyunun arka planında yapılan bunca hesap için son model bir sistem ihtiyacına gerek kalmaz umarım. Çünkü CryTek’siz bir Far Cry için ne derece sistem değiştirme isteği duyulur tartışılır.

Oyundaki yapay zeka en az ilk oyun kadar iyi olacakmış. Burada “mış” diyorum çünkü ilk oyunun yapay zekası oyun tarihindeki büyük başarılardan biriydi. Oyuna moral sistemi getirilmiş. Yanınızdaki adamları eğer doğru şekilde motive edemezseniz her türlü minik olayda bile savaşmaktan vazgeçip kaçabilecekler. Aynı şekilde iyi motivasyonda ölümüne savaşan takım arkadaşları kazandıracak.

Bütün bunlar için 2008 yılını beklememiz gerekiyor. Bu sene içinde CryTek’siz bir Far Cry’ın neler yapabileceğine şahit olacağız. Doğal şartlar ve grafikler bakımından oyun ilgi uyandırsa da konusu pek iç açıcı değil. Umarım oyuna klan savaşlarından daha fazla şey koyarlar, böylece sıkılma süremiz azalır. Bu ön inceleme gametogame.net Nalan Boler tarafından yapılmıştırr.
Kaynak


Far Cry 2 Screenshot :


















Far Cry 2 Wallpaper :

Orjinal Boyut İçin Üzerine Tıklayın






Far Cry 2 Trailer :




Etiketler: Far Cry 2 oyunu masa üstü resimleri, oyun içi görüntüleri, videosu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder