Tom Clancy's Rainbow Six Vegas 2






İnceleme :

Ne zaman üzerinde Tom Clancy yazan bir oyun piyasaya sürülse, o oyunu içeriğine bile bakmadan hemen alırım. Çünkü şu ana kadar çıkan hiçbir Tom Clancy oyunu kötü olarak nitelendirilmemiştir (Tom Clancy's Rainbow Six: Lockdown'ı unutun gitsin). Tom Clancy nin Rainbow Six serisi ise benim en sevdiğim oyun serilerinden birisidir, Tom Clancy nin aynı isimli romanından oyun dünyasına uyarlanmış olan bu seri, oyunlarda taktiksel oynanış isteyenlerin gönlünde ayrı bir yere sahiptir. İlk Rainbow Six oyunu 1998 yılında PC platformu için piyasaya sürülmüş ve bizi taktik FPS oyunları ile tanıştırmıştı. O zamana kadar bir kurşunla ölmenin ne demek olduğunu bilmeyen bizlere ise çok güzel bir ders vermişti. Rainbow Six serisinin tarihini burada uzun uzadıya anlatmak istemiyorum, ancak Rainbow Six oyunlarını Tom Clancy Rainbow Six 3: Raven Shield den öncesi ve ondan sonrası diye ikiye ayırmak istiyorum. Raven Shield ile bana göre zirve yapan Rainbow Six serisi, ondan sonra çıkan Rainbow Six oyunları ile bir düşüş gösterdi. Bunda büyük ölçüde konsolların yaygınlaşmasının ve firmaların gözlerini bu piyasaya dikmesinin payı var, çünkü genelde oyunlarını konsollarda oynamak isteyen oyuncular taktik yapmaktan çok oyunun eğlence ve aksiyon yönlerine odaklanıyorlar. Nitekim 2006 yılında piyasaya sürülen Rainbow Six: Lockdown bünyesinde taktik namına hiçbir özellik bulundurmuyordu. Tüm oyunu dümdüz ilerleyerek rahatlıkla bitirebiliyorduk (Rainbow Six serisinin birçok kişiye göre en kötü oyunudur). Bu oyundan sonra Rainbow Six oyunlarına korkulu olarak yaklaşmaya başlamıştım. Ancak Ubisoft da yaptığının farkında olacak ki, 2006 yılının sonlarında Tom Clancys Rainbow Six: Vegası piyasaya sürdü. Evet, bu oyunda Rainbow Six 3 gibi üst düzey taktik öğeler içermiyordu ancak yine de aksiyon yönüyle ve sınırlı taktik sistemi ile oldukça başarılı bir yapımdı ve oldukça tutuldu. Ubisoft da bu büyük başarının ardından oyunun 2.sinin yapıldığını müjdeledi. Bu haberden birkaç ay gibi kısa bir süre sonra da Rainbow Six: Vegas 2 piyasaya sürüldü. Las Vegasın büyülü gecelerine tekrardan dönmek istiyorsanız doğru yerdesiniz.

We Only Got 4 Minutes To Clear The Base

Tom Clancy?s Vegas ı ilk oynadığımda birçok kişinin aksine sevmemiştim. Vegastan bir önceki Rainbow Six oyunu olan Lockdown'ı da sevmemiştim. Çünkü bu oyunlarla birlikte Tom Clancynin o güzel hikayeleri ve oyunun taktik isteyen yapısı gitmiş yerine aksiyon ağırlıklı önüne geleni vurduğumuz bir oyun yapısı gelmişti. Ancak Tom Clancys Rainbow Six: Vegas'ı diğer Rainbow Six oyunlarını unutarak oynamaya başladığımda ondan zevk almaya başlamıştım. Her ne kadar oyunda eski oyunlarda olduğu gibi göreve başlamadan planlama yaptığımız taktik haritası olmasa da, oyun içinde değişik taktikler izleyerek görevimizi yerine getirebiliyorduk. Ubisoft, Vegas 2 yi (artık kısaca oyuna Vegas 2 diyeceğim) duyurduğunda ise açıkcası heyecanlanmamıştım, bir buçuk yıl içerisinde geliştirilen bir oyunda çok fazla yenilik olmayacağını adım gibi biliyordum, nitekim öyle de oldu. Ama buradan oyunun kötü olduğunu anlamını çıkarmayın ve yazının devamını okuyun.

Vegas 2 de ilk oyun gibi Las Vegas ta geçiyor. Hatta ilk oyunda olduğu gibi yine oyunun ilk bölümü (Prologue bölümü) Vegas dışında geçiyor. Oyunun hikayesinin ise ilk oyunla bir alakası bulunmuyor. Açıkcası buna oldukça şaşırdım çünkü ilk Vegas?ın sonunda oyunun devam edeceği belli oluyordu, ancak Ubisoft un bu hikayeyi devam ettirmeyip başa bir hikayeye geçiş yapması bana oldukça garip geldi. Hatta Vegas 2 de hikaye bile yok diyebilirim, tüm oyun boyunca Bishop adındaki tim liderini yönetip, takım arkadaşlarınızla birlikte Vegas ı işgal eden teröristlerden şehiri kurtamaya çalışıyorsunuz. Evet, hikayeyi bu kadarla özetlemek ne yazık ki mümkün. Eski Tom Clancy oyunlarını hatırlarım da, bırakın oynanışlarını sırf hikayeleri için bile oynanacak yapımlardı.

Artık Vegas Sokaklarında Hızlı Bir Şekilde Koşabiliyoruz

Vegas 2, oynanış olarak ilk oyuna oldukça benziyor hatta aynı bile sayılabilir. Yine ilk oyunda olduğu gibi iki takım arkadaşınızla birlikte görevlerinizi yerine getirip çıkış noktasına ulaşmaya çalışıyorsunuz. Takım arkadaşlarınıza komutlar verip size yardım etmelerini sağlayabiliyorsunuz, bu komutları uzun uzadıya anlatmak istemiyorum çünkü ilk oyunun incelemesini veya oyunun dökümanlarını okursanız bunları rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Biz en iyisi size Vegas 2 nin sunduğu yeniliklerden bahsedelim. Vegas 2 de artık karakterinizi istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz (ancak The Sims oyunlarında olduğu gibi bir özelleştirme sistemi beklemeyin). Oyunun başında sizden erkek veya bayan bir karakter seçmeniz isteniyor, seçiminizi yaptıktan sonra karakterin yüzünü ve kamuflajını belirleyebiliyorsunuz. Bunlar da mı yetmedi? O zaman eğer kameranız varsa oyuna kendi yüzünüzü de ekleyebilirsiniz. Oyun sırasında ise devreye A.C.E.S. (Advanced Combat Enhancement Specialisation) adlı puanlama sistemi giriyor. Bu sistem sayesinde oyunda düşmanlarınızı öldürüş stillerinize göre puan alıyorsunuz (yani düşmanlarınızı kafalarından vurmanız veya el bombası ile öldürmeniz alacağınız puanları ve karakterinizin gelişimini etkiliyor) ve seviye atlıyorsunuz. Bu özellik oyuna rol yapma oyunlarındaki havayı katmış ve güzel de olmuş. Seviye atladıkça daha iyi silahlar, zırhlar ve giysiler açılıyor. Bunları ise bölümlerin başında veya bölümlerde bulunan teçhizat kutularından üzerinize alıp karakterinizi kendi oyun tarzınıza göre özelleştirebiliyorsunuz. A.C.E.S. puanlama sistemi oyunun hatasından mı kaynaklanıyor bilemiyorum, hem oyunun senaryo bölümünde hem de Terrorist Hunt bölümünde hem de çoklu oyunculu modlarda aynı olarak artıyor. Yani her modun ayrı bir A.C.E.S. puanlama sistemi yok. Ayrıca senaryo bölümünden kayıt edip çıkarsanız ve Terrorist Hunt bölümünde silahınızı ve karakterinizin zırhını değiştirirseniz, senaryo bölümüne yeniden girince elinizde Terrorist Hunt bölümünde aldığınız silahınız ve üzerinizde yine o bölümde aldığınız zırhınız bulunuyor, garip bir şekilde kayıt ettiğiniz zamanki silahınız ve zırhınız bulunmuyor.
Vegas 2 ile birlikte artık karakteriniz koşmaya da başlıyor. İlk oyunda çatışma altında kaçmak isterken öldüğünüz dakikalar aklınıza geliyor ve hızlı koşmanın ne kadar yararlı bir özellik olduğunu anlıyorsunuz. Ayrıca oyunda Valve Software in yeni oyunlarında olduğu gibi bir ödül (Achievements) sistemi de bulunuyor (gerçi Xbox 360 kullanıcıları bu özelliğe oldukça alışıklar). Sizden istenenleri yaparak (bir görevi en zor seviyede bitirmek gibi) bu ödülleri açabiliyorsunuz, oyunun tekrardan oynanabilirliğini arttıran bir özellik. Bir diğer yeni özellik ise uydudan termal görüntü sistemi, bu özellik sayesinde düşmanlarınızı yerini rahatlıkla görebiliyorsunuz. Ama hemen sevinmeyin zira bu özellik zaman zaman aktif oluyor. Oyunun ilk oyuna göre farkları bunlarla sınırlı ne yazık ki, onun ötesinde ilk oyunu oynamışsanız kendinizi evinizde gibi hissediyorsunuz.

Yapay Zeka Ne Zaman Yapay Olmayı Bırakacak Acaba?

Ubisoft, Vegas 2yi hazırlarken oyunun zorluğunu biraz abartmış gibi gözüküyor. Eğer siz de benim gibi oyuna en yüksek zorluk seviyesinde başladıysanız vay halinize. Zorluktan kastım hemen ölmeniz değil, düşmanların olmadık yerlerden ışınlanmaları. Evet, yanlış okumadınız ışınlanmaları. Bir odayı temizlediniz diyelim, arkam rahat diye ilerliyorsunuz ve birkaç saniye sonra arkanızdan bir adam gelerek sizi öldürüyor. Oyunda istediğiniz yerde kayıt edemediğiniz için ise zaman zaman çıldırma noktasına gelebiliyorsunuz. Eğer FPS oyunlarına yeni başlıyorsanız en kolay seçenekte oynamaya çalışın yoksa oyundan hemen soğuyabilirsiniz. Ayrıca odalara girmeden kamera yardımıyla odaları mutlaka izleyin ve odayı temizlemek için takım arkadaşlarınızı kullanının, siz de onların arkasından gidin. Çünkü bu oyunda kendiniz tüm işleri başaramıyorsunuz, bir takım olarak ilerlemeniz ve taktik yapmanız gerekiyor. Taktik yapmadan attığınız her adım sizi ölüme bir adım daha yaklaştırıyor. Düşmanların yapay zekası iyi gibi görünse de (siper alıyorlar, arkanızdan dolaşıyorlar) takım arkadaşlarınızın yapay zekası zaman zaman garip hareketler sergileyebiliyor. İlk oyunda da olduğu gibi bazen hemen önlerinde olan bir düşmanı vuramıyorlar, sizin dediklerinizi yapmakta zorluk çekiyorlar. En azından ilk oyunda da olan bu hataların düzeltilmesini beklerdim ancak Ubisoft oyunun başka yanları ile uğraşırken yapay zekayı es geçmiş sanırım. Unutmadan söyleyeyim, takım arkadaşlarınız yaralanınca yine onları ilk oyunda olduğu gibi iyileştirebiliyorsunuz. Vegas 2 nin sevdiğim diğer bir yönü ise vuruş hissi oldu. Oyunda bulunan tüm silahlar oldukça gerçeğine yakın olarak hazırlanmış, ilk oyundaki vuruş sistemi bu oyunda daha da geliştirilmiş. İlk oyunun vuruş hissini pek sevmeyen birisi olarak bu oyundaki vuruş hissini oldukça beğendim. Vegas 2 nin tek kişilik hikayesi de ilk oyunun senaryosuna göre daha uzun bir oynanış süresine sahip. Senaryoyu bitirince tek bölümlük düşman temizleme (Terrorist Hunt) görevleri ile de bir hayli zaman geçirebilirsiniz. Peki bunlardan da sonra oyun bitti mi sanıyorsunuz, sanmayın çünkü oyunun esas zevki çoklu oyunculu kısmında çıkıyor.

Bu Oyun Arkadaşlarımızla Oynamak İçin Yapılmış

Tüm Tom Clancy oyunlarında olduğu gibi Vegas 2 nin de çoklu oyunculu modu son derece başarılı bir şekilde hazırlanmış. Hatta bana göre Vegas 2 sadece çoklu oyunculu olarak oynamak için tasarlanmış. Oyunun senaryo modu dahil tüm tek kişilik modları arkadaşlarınızla LAN üzerinden veya İnternet üzerinden Co-Op olarak oynayabiliyorsunuz. Takım arkadaşlarınızın gerçek birer insan olması oyundan alacağınız zevki son derece arttırıyor. Co-Op modunun dışında Deathmatch, Team Deathmatch, Attack & Defend, Team Leader ve Total Conquest modları bulunuyor. Attack & Defend modunda bir takım bir yeri korurken, diğer takım ise o yeri ele geçirmeye çalışıyor. Team Leader modunda takımların liderlerini öldürmeye çalışıyorsunuz. Total Conquest modunda ise haritada bulunan 3 uyduyu ele geçirmeniz gerekiyor. Deatmatch modlarını da zaten biliyorsunuzdur. Tüm modlar oldukça eğlenceli bir yapıya sahip ve hepsini oynamak istiyorsunuz. Oyunun çoklu oyuncu modunda tek eleştirdiğim (eleştireceğim) nokta sesli iletişim desteğinin olmamasıydı, ancak Ubisoft ben yazıyı yazarken yayımladığı yama ile oyuna sesli iletişim desteğini de ekledi. Böylece oyunun çoklu oyuncu modu daha da bir güzel hal aldı. Oyunu oynamadan bu yamayı mutlaka yüklemenizi öneriyorum. Hiçbir çoklu oyuncu modunu oynamasanız da oyunun senaryo bölümünü arkadaşlarınızla mutlaka Co-Op olarak oynayın, çok eğleneceksiniz bundan emin olabilirsiniz.

Grafikler İlk Oyuna Göre Göze Daha Bir Hoş Geliyor

Tom Clancys Rainbow Six: Vegas 2 in grafikleri de diğer özellikleri gibi ilk oyuna oldukça benziyor (bir buçuk yılda hazırlanan bir oyundan ancak bu beklenebilirdi). Hatta oyunu oynarken yanıma gelen bir arkadaşım bana hala ilk oyunu mu oynuyorsun diye sordu. Tabii bu kötü bir durum değil, zira oyunun grafikleri ilk oyuna göre küçük de olsa gelişmeler göstermiş. Karakter modellemeleri, çevre detayları, ışık efektleri, patlamalar ilk oyuna göre oldukça güzel gözüküyor. Vegas 2 de ilk oyuna göre genelde şehir dışında ve gündüz savaştığımız için sokakların modellemelerine daha bir özen gösterilmiş. Ancak zaman zaman bazı dokular tekrar ediyor ve grafik kalitesini düşürüyor. Yine oyun sokaklarda geçtiği için HDR efektine daha çok yer verilmiş ve bu efektin göze daha güzel gözükmesi sağlanmış. Sonuç olarak oyunun grafikleri CrySis kadar iyi olmasa bile Vegas?ta bulunan gazinoların rengarenk ortamlarını oldukça başarılı bir şekilde yansıtabiliyor.

İlk Vegas istediği yüksek sistem gereksinimleri ve optimizasyon problemleri nedeniyle oldukça eleştirilmişti. Vegas 2 de bu yönle eleştirilecek gibi gözüküyor, aslında gözükmüyor da diyebiliriz; hemen açıklıyorum. Vegas 2 yi ilk Vegas?ı çalıştırabilen bir bilgisayara sahipseniz rahatlıkla oynayabilirsiniz. Grafikler ilk oyuna göre daha güzel gözükmesine karşın oyunun sistem ihtiyaçları yaklaşık olarak ilk oyunla aynı diyebiliriz. İlk oyunu rahatlıkla oynayabiliyorsanız, emin olun Vegas 2 yi de aynı performansta (hatta belki biraz daha fazla) performansta oynayabilirsiniz. Ancak oyunda Unreal 3 grafik motoru kullanılmasına rağmen Ubisoft oyunu, Unreal Tournament 3 ve BioShock gibi oyunlarda olduğu gibi optimize edememiş. Oyunu 2 sistemde deneme şansına eriştim; Intel P4 2.8 GHz, NVIDIA GeForce 7800 GS, 1 GB DDR Ram?e sahip sistemde tüm grafik ayarları en sondayken oyunu rahatlıkla 20 - 35 FPS arasında oynayabildim. İkinci ve ana test sistemimiz ise;

# Intel Core 2 Duo E8200 2.66 Ghz İşlemci
# 2x2 GB Mushkin High Performance Kamuflajlı 800MHz DDR2 Kit
# Sapphire ATi HD 3850 Ultimate 512 Ekran Kartı
# MSI P35 Diamond Anakart
# OCZ GameXstream 600W SLI Güç Kaynağı
# ZEROtherm NV120 12cm Fanlı Intel/AMD CPU Soğutucu

Bundan böyle Akortek Bilişim'in katkılarıyla çalışmalarımızda kullanacağımız yeni test sistemimizde ise Vegas 2 40FPS'den aşağı düşmeden çok daha akıcı bir biçimde oynanabiliyordu. Özellikle yoğun çatışma sahneleri ve bomba patlamalarıyla yapımın tam bir sistem canavarı olduğunu belirtmekte fayda var. Umarım bu veriler size kendi bilgisayarlarınız için bir referans olmuştur.

Bir Terörist Vurdum Bağırdı, Bir Kuş Vurdum Şarkı Söyledi

Tom Clancy?s Rainbow Six: Vegas 2 nin sesleri ve müzikleri de yapımın geri kalan kısımları gibi oldukça özenli bir biçimde hazırlanmışlar. Oyunda bulunan tüm silahların ses efektleri birebir gerçeklerinden alınarak oyuna aktarılmışlar. Tüm silahların ses efektleri kulağa tok geliyor ve elinizdeki aletin oldukça güçlü olduğunu rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Artık hemen hemen her oyunda bulunan vurduğunuz yere göre ses efektinin farklılaşması olayı Vegas 2 de de bulunuyor. Ancak sesler konusunda ufak tefek hatalar da yok değil. Oyunu oynarken zaman zaman silahların sesleri kesilebiliyor ve size ateş edildiğini anlayamıyorsunuz (birçok kez sırf bu yüzden öldüğümü söylemek isterim). Bu sorunun benim ses kartımdan da kaynaklandığını sanmıyorum, çünkü oyunu Sound Blaster X-Fi gibi son derece iyi bir ses kartı ile test etme imkanına sahip oldum (işin garibi bu hataya sadece Windows XP'de rastladım, Windows Vista'da ise böyle bir sorunla karşılaşmadım). Ubisoft umarım bu hata için en kısa zamanda bir yama yayımlar.

Takım arkadaşlarınızın, kendi karakterinizin, düşmanlarınızın ve oyunun videolarında yer alan karakterlerin seslendirmeleri de profesyonel sanatçılar tarafından yapılmış. Düşmanlarınızın sizi gördükten sonra kendi aralarında konuşmaları ise gerçekten de oldukça eğlenceli olabiliyor. Bu konuşmalardan sonra siz de onları kırmayaraktan bir güzel öldürüyorsunuz. Hazır düşmanların konuşmalardan bahsetmişken belirtelim, bu konuşmaların çoğu ilk oyundan alınmış. Vegas 2 nin müzikleri için ise kısaca idare eder diyebilirim. Ana menüde çalan müzik bana ilk Rainbow Six oyunlarındaki müziği hatırlattığı için oldukça sevdim, ancak oyun arasında çalan müzikler kendini çok sık tekrar ediyor. En iyisi siz de benim gibi bu oyunu oynarken müziği kapatın.

Rainbow Takımını Bu Oyunda Da Yalnız Bırakmayın

Artık yazdıklarımı toparlamanın zamanı geldi. Tom Clancy s Rainbow Six: Vegas 2 yi oldukça beğendim, hatta ilk oyundan daha da sevdim. Ancak Vegas 2 ilk oyunun üzerine çok fazla şey eklemiyor. Oyuna eklenenler; yeni haritalar, ödül sistemi, hızlı koşma, karakterinizi geliştirebilme ve özelleştirebilmeden ibaret (gerçi bir buçuk yılda geliştirilen bir oyun için bunlar bile yeterli), oyunun oynanışı ve görevleri tamamiyle ilk oyunla aynı, hatta yapay zeka hataları bile aynı. Keşke bu oyun Vegas 2 adında değil de, ilk oyunun genişleme paketi olarak piyasaya sürülseydi (veya ilk oyun bu özelliklere sahip olarak sürülseydi). O zaman amacına daha iyi ulaşırdı gibime geliyor. Ancak ne olursa olsun bu oyun sırf çoklu oyuncu modları için bile alınmaya değiyor (zaten tek kişilik görevler insanı oyunun çoklu oyuncu moduna hazırlamak amacıyla hazırlanmış gibiler). Son zamanlarda Call of Duty 4: Modern Warfare ve Team Fortress 2?den sonra oynadığım en iyi çoklu oyuncu deneyiminin bu oyuna ait olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Son olarak diyeceğim, ilk Vegas?ı sevdiyseniz bu oyunu da mutlaka alın, ancak ilk oyundan hoşlanmadıysanız bu oyunu da sevmeyebilirsiniz. İlk oyunu daha oynamadıysanız, bu oyunu es geçip ilkini oynayın. Hem daha iyi bir tek kişilik senaryoya sahip hem de oyunu Vegas 2?ye göre daha ucuza bulabilirsiniz (ancak bana sorarsanız yeni Rainbow Six oyunlarını boşverin ve Rainbow Six 3: Raven Shield?ı alın, taktik yaparak ilermenin zevkini en çok o oyunda alırsınız). Oyun oynayacağım diye kendi hayatınızı unutmayın. Herkese iyi oyunlar. :)
Kaynak



Künye :

Tur : Aksiyon
Yapımcı : Ubisoft
Yayıncı : Ubisoft
Platform : PC , XBOX 360 , PS 3
Cıkıs Tarihi : 03.2008
Website : rainbowsixgame.com


Tom Clancy's Rainbow Six Vegas 2 Screenshot ss :















Tom Clancy's Rainbow Six Vegas 2 Wallpaper :

Orjinal Boyut İçin Üzerine Tıklayın






Tom Clancy's Rainbow Six Vegas 2 Trailer :





İlgili Yazılar:

Tom Clancy's EndWar



Anahtar Kelimeler: Tom Clancy's Rainbow Six Vegas 2 ekran görüntüleri, masaüstü resimleri, duvar kağıtları ve video su.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder